Prowadzona przez Grażynę i Dariusza Putkowskich niewielka masarnia i serowarnia działa przy gospodarstwie rolnym położonym w ROTKACH – małej miejscowości w okolicy Drohiczyna nad Bugiem. Działalność ma charakter rodzinny, nie jest to żadna masowa produkcja.
Produkowane z ogromną pasją i dbałością o jakość wędliny, garmażerka, sery i majonezy wytwarzane są w oparciu o tradycyjne, dawne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Ściśle przestrzeganą zasadą produkcji jest stosowanie tylko naturalnych przypraw, a wędliny wędzone są tradycyjną metodą – drewnem z drzew liściastych (najczęściej olchą).
Sery dojrzewające i twarogowe produkowane z mleka od krów wypasanych na nadbużańskich łąkach posiadają bogatą paletę smaków uzyskaną poprzez dodanie naturalnych przypraw, warzyw, owoców i nasion.
Specjały te nie zawierają sztucznych dodatków tj. konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku.
Produkty wytwarzane przez państwo Putkowskich otrzymały wiele nagród w kulinarnych konkursach na szczeblu regionalnym, wojewódzkim i krajowym.
Miłośników dawnych, zagubionych smaków i zapachów tradycyjnych wędlin oraz zdrowego stylu odżywiania zapraszamy do gospodarstwa Państwa Putkowskich, by przekonać się o jakości i autentyczności domowych wyrobów.